Bogoljub Karić: Veliko ime među političarima, diplomatama

Bogoljub Karić je proteklih nekoliko decenija stvorio ime za sebe – u toj meri da je sastanak s raznim političarima i diplomatama za njega stvar rutine. A ako se taj trend nastavi, sigurno ćemo videti još spektakularnije trenutke koje stvori poslovni magnat i srpski političar u godinama koje su pred nama.

Karić ima reputaciju kao vizionar – onaj koji se ponosi pametnim investicijama u porast svoje kompanije, ali se istovremeno ne boji da pusti uzde. Brzo će svojim pametnim timom omogućiti slobodu koju trebaju biti inovativni kada je u pitanju stvaranje poslovnih modela koji će biti funkcionalni za sledeću generaciju. Nije ni čudo da je Karić dobio nagradu “Čoveka godine” od Europa Property u 2016. godini.

Činjenica da je izgradio porodični biznis koji je prerastao u izuzetno uspešno preduzeće je svakako impresivan. Ali ono što je još impresivnije o Kariću jeste to što je uspeo to da učini u vreme kada je komunizam vladao. Sredinom 20. veka, Jugoslavija je bila komunistička nacija, ali Karić́ i njegova porodica – koji su mu pomogli u izgradnji posla – uspeli su da ubede zvaničnike nacije o prednostima poslovanja porodične kompanije bez uplitanja nacionalnog komunističkog sistema.

Karić́ i njegova porodica završili su osnivanje prve privatne kompanije – fabrike – u Jugoslaviji 60-ih godina prošlog veka. Preko svog preduzeća, postao je pionir u nekoliko sektora, počev od naučne aktivnosti do finansijskih institucija, uključujući osiguravajuća društva i banke. Takođe je olakšao poslovne aktivnosti u međunarodnoj trgovini, proizvodnji, građevinarstvu, inženjeringu i medijima (uključujući elektronske vesti, novine, časopise, radio i televiziju). Nekoliko godina kasnije, zakonodavne promene otvorile su put za otvaranje drugih privatnih preduzeća, čime se dalje menjao poslovni prostor u ovom delu sveta.